Tips voor een betere nachtrust
Hoe je nachtrust jouw werkgeluk beïnvloedt. En een drietal praktische tips voor een betere nachtrust.
Hoe je nachtrust jouw werkgeluk beïnvloedt
Gelukkige medewerkers zijn productiever, effectiever en creatiever. Ook werken ze beter samen en melden zij zich minder vaak ziek. Bovendien is het een stuk fijner om met gelukkige collega’s en leidinggevenden te werken, én er eentje te zijn. Hoe meer werkgeluk, hoe beter dus. Maar wat zorgt ervoor dat mensen gelukkig zijn op hun werk? Je vitaal en in balans voelen zijn hierbij sleutelwoorden. Reden genoeg om de vitaliteitsweken in het leven te roepen en om hieraan deel te nemen.
Wat is vitaliteit?
Vitaliteit betekent letterlijk zoiets als levenskracht. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’, wat leven betekent. Verder spelen termen als energie, motivatie en veerkracht een rol. Kortom: je zit lekker in je vel, straalt dat uit en kunt de hele wereld moeiteloos aan. Klinkt goed toch?
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op vitaliteit. Twee belangrijke factoren zijn een gezond lichaam en een gezonde geest. En je nachtrust heeft daar dan weer een enorme invloed op.
Slaap bepaalt hoe vitaal je bent
Hoe veel en hoe goed je slaapt is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en geest. Slaapgebrek zorgt ervoor dat je prikkelbaar en ongeduldig bent. Ook kun je je na een slechte nacht minder goed concentreren, werkt je geheugen minder goed en rationele beslissingen maken kost meer moeite. Stel je voor wat dit betekent als je een langere tijd slecht slaapt.
Of dat nog niet genoeg is word je vatbaarder voor ziekte als je moe bent en verslechtert op de lange termijn zelfs je levensverwachting. Natuurlijk zie je er na een paar nachten slecht slapen ook een stuk minder goed uit.
Tips voor een betere nachtrust
Een nachtje minder goed slapen hebben we allemaal wel eens. Kom je regelmatig slecht in slaap, dan kun je dat met wat kleine veranderingen verbeteren. We geven je een paar praktische tips.
1. Je slaapkamer is om te slapen
Het is zo aantrekkelijk, nog even Facebook en Instagram checken voordat je gaat slapen. Of een spannende serie kijken terwijl je al onder je warme deken ligt. Toch is dit niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het blauwe licht van beeldschermen doet je lichaam namelijk denken dat de zon schijnt en het nog dag is. Bovendien associeert je brein je slaapkamer niet met slapen, maar met een spannende serie. Hierdoor wordt er geen Melatonine aangemaakt, een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam zich klaar maakt om te gaan slapen.
2. Bouw regelmaat in
Je kent het wel. In het weekend kun je lekker uitslapen, maar dat lukt helemaal niet. Je lichaam is immers nog gewend aan het vroege opstaan doordeweeks. Ben je dan eindelijk gewend aan uitslapen, kom je ’s avonds weer niet goed in slaap. Hoe aantrekkelijk het ook is, voor je nachtrust is het een stuk beter om elke dag om ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan.
Wat ook helpt, is een bepaalde routine. Ga bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat rustig op de bank zitten met een kopje thee. Je komt dan letterlijk tot rust en je brein weet: bedtijd! Zet dan natuurlijk niet alsnog de televisie aan.
3. Zorg voor genoeg beweging
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zitten is het nieuwe roken! Ook om lekker te slapen is een gebrek aan beweging funest. Wanneer je je lichaam letterlijk moe maakt, zul je ’s avonds veel gemakkelijker inslapen. Lekker sporten dus! Let er op dat sporten net voordat je wilt gaan slapen een averechts effect hebt. Je lijf staat dan nog in standje ‘actie’ en in slaap komen zal je behoorlijk wat moeite kosten.
Vitaliteit in je werk
Niet alleen slapen beïnvloedt je vitaliteit en daarmee je werkgeluk. Zo zijn bijvoorbeeld ook je (werk)omgeving en je gevoel van zingeving van groot belang. Gedurende de vitaliteitsweken geven we diverse tips om op een makkelijke manier je werkgeluk te vergroten. Hou onze socials in de gaten!
Meer weten?